De Italianen kunnen vaak al aan de naam herkennen om welk type pasta het gaat. Deze namen komen niet altijd overeen met de naam die de Nederlandse producent aan de pasta geeft. Als een pasta eindigt op de letters ‘oni’, dan weet de Italiaan dat het om een groot formaat pasta gaat. Zo heet de grote variant van tortellini tortelloni en bij de pasta conchiglie verandert de naam voor de grote versie in conchiglioni. Eindigt de naam van de pasta op ‘ini’ of ‘ette’ dan gaat het meestal om een kleine variant. Helaas hanteert ook in Italië niet iedere fabrikant dezelfde namen, dit kan zomaar per regio verschillen.
Parli italiano?
Als je een beetje Italiaans spreekt, kun je door de betekenis van de woorden ook vaak weten om welk type pasta het gaat. Rigate betekent bijvoorbeeld geribbeld, dus meestal gaat het hier om een geribbelde pasta. Orecchiette betekent oortjes, dus deze pasta ziet er een beetje uit als oortjes. Vermicelli zijn wormpjes en conchiglie staat voor schelpen. Omdat er meer dan 300 verschillende soorten pasta zijn, gaan we ze niet allemaal opnoemen. Wel zullen we een aantal populaire pasta’s noemen die we kunnen onderscheiden in verschillende categorieën:
De lange pasta’s
Spaghetti en tagliatelle zijn in Nederland misschien wel de meest bekende soorten in deze categorie. De spaghetti is er ook nog in verschillende diktes en de hele dunne spaghetti wordt ook wel spaghettini genoemd. De tagliatelle is ongeveer 5 mm breed. Maar deze twee zijn niet de enige lange pasta’s, er zijn bijvoorbeeld ook nog de pappardelle, fettuccine, linguine, capellini en de lange fusilli. De stringhette is ook een bijzondere lange vorm, dit is namelijk een vierkante spaghetti.
De korte pasta’s
Penne en fusilli zien we hier het meest, maar we hebben nog veel meer voorbeelden:
- Casarecce – hol
- Farfalle – vlindervormig
- Lumache – vorm van slakkenhuis
- Reginette – kartelvormig
- Tortiglioni – hol en groot
- Rigatoni – hol, kort en rond
Pasta om te vullen
Cannelloni en lasagne kennen we allemaal wel. De cannelloni buisjes kun je vullen, de lasagne bladen gebruik je om de ovenschaal te vullen in combinatie met andere ingrediënten. Gigantoni is een soort cannelloni maar dan giga-groot. Conchiglioni is de schelpvorm die gevuld kan worden. Ravioli en tortellini zijn pasta’s die al gevuld zijn, maar natuurlijk kun je ze nog combineren met een heerlijke saus.