Italië staat niet alleen bekend om zijn pasta en pizza maar er zijn nog veel meer heerlijke producten die in Italië hun oorsprong vinden. Denk maar aan de Parmagiano Reggiano kaas die wereldwijd bekend is. Deze Parmezaanse kaas is een harde kaas die gemaakt wordt van koeienmelk en die aan strenge eisen moet voldoen. Zo moet hij een speciaal zegel hebben en alleen de kazen uit de provincies Parma, Modena, Reggio Emilio en een paar delen van Bologna en Mantua komen hiervoor in aanmerking. Voor de Grana Padano liggen de eisen iets lager, maar is wel ook een lekkere kaas. Dan is er nog de Mozzarella in twee varianten, namelijk van buffel- of van koeienmelk. Of de Mascarpone en de Gorgonzola uit de regio Lombardije. Andere bekende Italiaanse kaassoorten zijn de Fontina, de Pecorino, de Provolone, de Ricotta en de Taleggio.
Heerlijke vleeswaren
Italië staat natuurlijk ook bekend om zijn heerlijke vleeswaren. De Parmaham of in het Italiaans de Prosciutto di Parma kennen we allemaal. Ook om deze naam te mogen voeren moet de ham aan flink wat voorwaarden voldoen. De Italiaanse vleeswaren zijn ook echt een onderdeel van de cultuur. Iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten. Vaak worden ze als anti-pasti geserveerd. Salami hoort daar natuurlijk ook bij en ook wat betreft de salami heeft iedere regio zijn eigen speciale recept. Dan is er nog de Mortadella, de Pancetta en de Bresaola. Stuk voor stuk de moeite waard om eens een keer te proeven. Gelukkig zitten er genoeg delicatessenwinkels in Italië waar je al deze heerlijkheden kunt vinden.