Italiaanse mode en Italiaans eten zijn twee categorieën die in eerste instantie weinig met elkaar te maken lijken te hebben. De modewereld wordt vaak gezien als een wereld waarin slank en smal de dragers van de fashion zijn, een look die we nauwelijks kunnen rijmen met de wereld van fijnproevers, waar eten instinctief verbonden is met de momenten waarop we onze zintuigen laten proeven en genieten. En daar past op het eerste gezicht een perfecte lichaamsvorm niet meteen bij.
Toch komen deze overwegingen niet helemaal overeen met de werkelijkheid. Sterker nog, de waarden en normen van de modesector, en het harde en eerlijke werk, is één op één terug te vinden in de sector van de Italiaanse keuken. Het behoud van een oude kleermakerstraditie die als een kunst wordt beschouwd, is niet anders dan de haute cuisine waarin de Italianen hun trots halen uit de verste producten, lange kooktijden, kwaliteit en creativiteit.
Mode en eten zijn nog steeds de twee Italiaanse excellente toevoegingen aan de wereld. Alles wat jij aan kleding uitzoekt op webshops als NA-KD vindt zijn oorsprong in de trots van de Italiaanse modesector. De pizza die je vanavond bestelt, heeft zijn roots liggen in het romantische Napels.
Mode is in Italië in feite een nationale passie, en de laatste trends zijn nooit ver te zoeken; kijk even rond in de verschillende piazze en straten, en je kunt zien dat de trends die gedragen worden, het beste van de drager accentueren en diens gebreken verhullen. Er zijn niet veel modebewuste Italianen die niet kiezen voor trendy dat niet ook duurzaam, klassiek en echt is.
En dat is precies waarin de Italiaanse mode en de Italiaanse keuken elkaar vinden! Het gaat in Italië niet om snel. Het gaat niet om massa productie. Het gaat om pure kwaliteit, niet kwantiteit. Voor Italianen gaat mode niet om de kleren maar om een houding; een houding van raffinement. En hetzelfde geldt voor het eten.
Deze mentaliteit is terug te zien in de reactie die de Italianen hadden op de groeiende fast food business. Er werd in Italië zelfs een Slow Food organisatie opgericht, en vandaag de dag staat Italië wereldwijd bekend om diens smaakvolle keuken van hoge kwaliteit en smaak. En het zal je misschien verbazen, maar het mediterrane dieet wordt geschaald als een van de gezondste ter wereld.
Het allerbelangrijkste in Italië is de kwaliteit en de versheid van de ingrediënten. Niemand is geïnteresseerd in caloriearme alternatieven vol chemicaliën. Producten zijn seizoensgebonden en daar wordt creatief mee gewerkt. Eigen gemaakte maaltijden zijn beter voor je gezondheid en voor de aarde. Dit is dezelfde slow food-filosofie die in de haute couture wordt toegepast op kleding. Fast fashion is goedkoop en meteen beschikbaar, maar de slow fashion met haar handgemaakte en ethische resultaten is de duurzame optie om onze planeet te sparen.