De Italiaanse keuken staat bekend om zijn veelzijdigheid en gebruik van intense smaken. Het is dan ook niet gek dat limoen in veel gerechten wordt gebruikt. Limoen is een vrucht met zoetzuur sap, dat steeds vaker in recepten te zien is. Daarnaast wordt het sap van de limoen ook vaak gebruikt om een smaak toe te voegen aan bijvoorbeeld zuigtabletten of nicotinezakjes zoals die van Klint Snus. In de Italiaanse keuken wordt de limoen gebruikt op veel verschillende manieren. Ben jij benieuwd naar de gerechten waarbij limoen centraal staat? Lees dan vooral verder. In dit artikel vind je vier Italiaanse gerechten met de heerlijke frisse smaak van de limoen.
Farfalle al Limone
Laten we beginnen met een populair traditioneel pastagerecht. Farfalle is een pastavorm die in Italië in veel gerechten wordt gebruikt: in Nederland word deze pasta ook wel vlinderpasta genoemd. In dit pastagerecht wordt de Farfalle pasta gecombineerd met geroopte scarmorza, suiker, boter en rozemarijn. Het geheel zorgt voor een boterzachte saus die over de pasta wordt gegoten. In het originele recept wordt gebruik gemaakt van citroensap het gerecht, maar steeds vaker wordt de citroen vervangen door een limoen. Limoensap is namelijk zachter van smaak, waardoor het gerecht direct meer aantrekkelijk is voor bijvoorbeeld kinderen of ouderen.
Appel-Limoen cake
De Italiaanse keuken staat niet alleen bekend om zijn pastagerechten, maar ook om de heerlijke desserts. De Italiaanse desserts kenmerken zich door het gebruik van intense smaken, en de combinatie van fris en zoet. Neem bijvoorbeeld de populaire appel-limoen cake. Appel is een zoet fruit, dat zeer goed gecombineerd kan worden met de frisheid van het limoensap. Voor het maken van de appel-limoen cake, wordt de appel in kleine stukjes door het cakebeslag gemengd. De cake wordt vervolgens gebakken in de oven, en pas wanneer de cake uit de oven wordt gehaald wordt het limoensap eroverheen gegoten.
De meeste wereldkeukens zijn dol op een stukje kip, en de Italiaanse keuken is geen uitzondering op deze regel. Er zijn een heleboel lekkere kipgerechten te vinden, en de geroosterde kip met limoen is daar één van. De kip wordt op traditionele wijze geroosterd, en op smaak gebracht met de nodige Italiaanse kruiden. Sommige koks voegen vervolgens hun eigen ingrediënten toe aan het recept, zoals rozemarijn, basilicum of limoensap. Met limoensap wordt de kip direct een stuk frisser en zachter van smaak. Een beetje limoensap is ook lekker bij kip van de barbecue.
Avocado Toast is één van de meest populaire gerechten van de afgelopen paar jaar. De avocado is in korte tijd ongelooflijk populair geworden, nét als de nicotinezakjes van Klint Snus. Avocado toast is op veel verschillende manieren te bereiden, maar wanneer je op zoek bent naar een makkelijk gerecht: dan is dit een échte topper. Voeg simpelweg een klein beetje limoensap toe aan je avocado toast. Limoen werkt zeer goed in combinatie met avocado.
Pasta