Natuurlijk kunnen de ingrediënten waarmee de pasta’s gemaakt worden ook van elkaar verschillen. De kleur kan anders zijn door bepaalde natuurlijke toevoegingen, maar bepaalde ingrediënten kunnen ook zorgen dat de smaak anders is. Meestal wordt er durum tarwe gebruikt om pasta te maken. Dit is een harde tarwe en de pasta is dan licht en geelachtig van kleur.
Volkorenpasta en spelt pasta
Je kunt ook kiezen voor een pasta van volkoren tarwe. Het vliesje zit hier dan nog om de tarwekorrel heen. De pasta is dan voedzamer en vaak ook donkerder van kleur. Bij spelt pasta wordt ook tarwe gebruikt, maar de spelt tarwe bevat minder gluten en dus ook minder koolhydraten. Er is ook een volkoren variant van spelt pasta. Wil je helemaal geen gluten in je pasta, dan moet je voor een glutenvrije pasta kiezen. Deze wordt gemaakt van mais en rijst. Deze pasta is wel wat anders van smaak.
Biologische pasta en vegan pasta
Tegenwoordig zie je ook steeds meer de biologische pasta. De manier waarop de pasta wordt geproduceerd bepaalt of het een biologische pasta is. Hiervoor worden tarwesoorten gebruikt die onbewerkt worden verbouwd en waarbij de pasta op een eerlijke manier is gemaakt. Bij de productie van pasta worden vaak eieren gebruikt, alhoewel dit niet een noodzakelijk ingrediënt is. Als je een liefhebber van vegan voedsel bent, dan kun je kiezen voor een pasta waarin geen eieren of eiwit verwerkt zijn.
Wat wordt er soms toegevoegd?
Er kan van alles worden toegevoegd aan de pasta voor een bijzondere smaak of kleur. Meestal zijn dat wel natuurlijke ingrediënten, zoals gember, peperoni, kikkererwten, citroen, champignons, linzen, groene bonen, tomaat, truffel, basilicum of inktvis.