Net zoals met zo veel andere gerechten is het niet voor 100% bewezen dat de pizza uit Italië komt. Dat de pizza wel uit het gebied rond de Middellandse Zee komt waar men al jaren platte ronde broden bakte die als bord dienstdeden, dat is wel duidelijk. Een van de eerste berichten over de pizza komt ook uit Italië. Namelijk van Alexandre Dumas, de auteur van ‘De drie musketiers’. Hij besprak na een bezoek aan Napels een soort rond brood van hetzelfde deeg waar van alles op zat, bijvoorbeeld kaas, tomaten, verschillende soorten spek en soms een beetje vis. Ook in de 17e eeuw werd er al melding gemaakt van het boerengerecht uit Napels met de naam ‘pizzaioli’.
Pizza Margherita
In ieder geval werd in 1889 de beroemdste pizzaioli maker van Napels aan het hof uitgenodigd om zijn specialiteit in het paleis te maken. Speciaal voor deze gelegenheid besloot de pizzamaker Raffaele Esposito pizza’s te maken in de kleuren van de Italiaanse vlag. Het werd een pizza met zee visjes en tomaat (rood), een met kaas en olijfolie (wit) en een met mozzarella en gescheurde blaadjes basilicum (groen). De pizza’s vielen bij Margherita, de vrouw van de koning zo in de smaak en hierdoor was ook gelijk de pizza Margherita geboren.