Wanneer je een willekeurig persoon zou vragen naar een typisch Italiaans gerecht, dan wordt ofwel een van de vele pastagerechten genoemd, ofwel de welbekende pizza met dunne bodem. Veel mensen weten echter niet dat Italianen daarnaast gek zijn op zoetigheid. We laten je daarom graag kennismaken met een aantal gebakjes die onder de Italianen zeer geliefd zijn.
Pastiera
La pastiera is een uit Napels afkomstige taartsoort die traditiegetrouw door huisvrouwen gebakken werd zodat er tijdens Pasen met het hele gezin van gesmuld kon worden. Bovendien gaat de pastiera gepaard met een mooi verhaal dat de ietwat aparte combinatie van ingrediënten verklaart. Het is namelijk een oud Romeins gebruik dat ten grondslag ligt aan dit recept, waarvan bloemen, eieren, ricotta, tarwe en bloem – producten die in de lente voldoende voorhanden zijn en symbool staan voor dat jaargetijde – de basis vormen.
Op een later moment in de geschiedenis werden er een aantal ingrediënten aan de pastiera toegevoegd door (als we de verhalen mogen geloven) een aantal nonnen uit een Napolitaans klooster. In hun kloostertuin stonden sinaasappelbomen waaraan prachtige oranje bloemen bloeiden met een overheerlijk geuraroma. Deze bloemen werden vervolgens verwerkt in de pastiera. Tot slot werd er ook nog wat bloesemwater, gekonfijte citroen en een aantal Aziatische kruiden aan toegevoegd, wat de uiteindelijke pastiera vormde zoals die nu nog steeds gegeten wordt.
Loopt het water jou inmiddels in de mond? Dan kun je voor het gemak kiezen en snel een overheerlijke taart bestellen, maar echte keukenprinsessen willen misschien de uitdaging aangaan en zelf een poging wagen om deze typisch Italiaanse taart te bereiden. Het recept van de taart kun je hier vinden.
Pizzelle
Le pizzelle is een van de oudste zoete hapjes van Italiaanse bodem. Het zijn heel kleine wafelkoekjes die worden gemaakt van eieren, bloem, suiker en boter of olie, waaraan soms nog verschillende voorhanden zijnde smaakstoffen worden toegevoegd. De koekjes kunnen zacht en taai zijn, maar evengoed hard en knapperig gebakken worden. De manier van bereiden en de (extra) ingrediënten die eraan toegevoegd worden zijn bepalend voor het eindresultaat van de pizzelle. Het woord pizzelle doet je waarschijnlijk meteen denken aan het woord pizza en dat is niet zo verwonderlijk, gezien beide woorden dezelfde afstamming hebben.